Nieuwsbrief

← Vorige

10.000-stappenclash 2018

17 gemeenten uit Midden-West-Vlaanderen nemen in mei deel aan de 10.000-stappenclash: Diksmuide, Heuvelland, Houthulst, Ieper, Izegem, Kortemark, Lendelede, Lichtervelde, Meulebeke, Moorslede, Oostrozebeke, Poperinge, Roeselare, Staden, Vleteren, Wingene en Zonnebeke. Ze dagen hun inwoners zo uit om meer te bewegen. Ze nemen het op tegen 190 andere Vlaamse gemeenten.

Waarom?

De Vlaming beweegt te weinig. Amper 4 op 10 beweegt elke dag 30 minuten aan matige of hoge intensiteit. Daarom is het belangrijk mensen op een eenvoudige manier aan te zetten om meer te bewegen. En elke dag 10.000 stappen zetten (of 8.000 stappen voor 65-plussers) is een eenvoudige manier om dag in dag uit meer te bewegen.

Wie wint?

Elke gemeente strijdt mee in één van de vier Vlaamse categorieën, op basis van het aantal inwoners in die gemeente:
  1. Categorie 1 (< 10.000 inwoners): Heuvelland, Lendelede, Lichtervelde, Oostrozebeke en Vleteren.
  2. Categorie 2 (10.000 – 20.000 inwoners): Diksmuide, Houthulst, Kortemark, Meulebeke, Moorslede, Poperinge, Staden, Wingene en Zonnebeke.
  3. Categorie 3 (20.000 – 50.000 inwoners): Ieper en Izegem.
  4. Categorie 4 (> 50.000 inwoners): Roeselare.
Binnen elke categorie wint de gemeente die na 1 maand de meeste stappen zette. Deze winnaars krijgen de titel van ‘Actiefste stad of gemeente’, een wisselbeker en een levensgrote vlag om op te hangen aan het gemeente- of stadhuis.
 
Maar niet alleen de actiefste krijgt een prijs! Er zijn ook Vlaamse prijzen voor de gemeente met:
  • het hoogste gemiddelde aantal stappen;
  • de origineelste actie;
  • de warmste actie;
  • de beste motivatie naar zijn inwoners;
  • het hoogste aantal deelnemers.
En daarbovenop speelt Logo Midden-West-Vlaanderen de strijd ook regionaal uit. De gemeente uit de regio die de meeste stappen zet, ten opzichte van het totaal aantal volwassen inwoners, wint een fietstrapper om te plaatsen aan een bestaande zitbank. De gemeenten op de tweede en derde plaats krijgen een bon voor een vorming over gezondheid.

Tussenstand - 15 mei 2018

Vlaamse tussenstand:

(op basis van totaal aantal stappen)

 

 

Regionale tussenstand:

(op basis van totaal aantal stappen t.o.v. aantal volwassen inwoners in die gemeente)

 
 
Een overzicht van alle gemeenten uit Midden-West-Vlaanderen binnen de juiste categorie in de Vlaamse 10.000-stappenclash vind je hieronder: 
 
 

Even terugblikken naar 2017?

Dertien gemeenten uit Midden-West-Vlaanderen streden in mei voor het hoogste aantal stappen op de teller: Ardooie, Diksmuide, Heuvelland, Hooglede, Houthulst, Izegem, Kortemark, Lendelede, Lichtervelde, Meulebeke Poperinge, Staden en Vleteren.
 
Met bijna 180 stappers, een voorsprong vanaf minuut 1 en een bende enthousiastelingen van vorig jaar, was Lichtervelde de beste van de regio in 2016. Met 61 miljoen stappen, goed voor zo’n 43.000 km, haalde Lichtervelde de eindscore van 6,1 km per volwassen inwoner en won zo de regionale stappenclash.
 
Poperinge en Diksmuide zaten Lichtervelde op de hielen, maar geen van beide steden slaagde erin om deze kleine gemeente te evenaren. Al wisten beide steden ook meer dan 150 stappers achter zich te scharen.
 
Ga naar de infographics in de fotogalerij voor de resultaten van alle dertien gemeenten.

Meer informatie?

Lien Vandenberghe
051/23.17.43.

 

Fotogalerij

Infographics stappenclash 2017


 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen