Nieuwsbrief

Werelddag zonder Tabak in Midden-West-Vlaanderen

Op 31 mei valt naar jaarlijkse traditie de Werelddag zonder Tabak. Hét moment om even stil te staan bij de gevolgen van tabak. Want in Vlaanderen rookt nog altijd bijna 1 op 4. Dat is veel, want de gezondheidsschade die tabak veroorzaakt is groot. Meer dan de helft van de rokers sterft vroegtijdig aan een tabaksgerelateerde ziekte. Bovendien is roken wereldwijd de belangrijkste vermijdbare oorzaak van ziekte en overlijden.

Benieuwd naar hoe onze regio inspanningen doet om meer rokers te motiveren tot rookstop?

  • Arhus Roeselare sensibiliseert bezoekers tussen 22 mei en 3 juni in het kader van Werelddag zonder Tabak. Er staat een infostand in het onthaal en op 30 mei bemant een tabakoloog van Sint-Jozefskliniek Pittem de stand.
  • De tabakologen van AZ Delta triggeren hun bezoekers op 31 mei rond rookstop. Ze maken met de visual display duidelijk welke stoffen zoal in tabaksrook zitten, tonen met de rookrobot wat er in de longen terecht komt na het roken van een sigaret en delen gratis gadgets en folders uit.
  • Sint-Jozefskliniek Pittem organiseert van 28 mei tot en met 2 juni een themaweek in het kader van tabakspreventie en rookstop. Een infosessie over stoppen met roken staat gepland, en mensen kunnen ook een CO-meting uitvoeren. Er worden ook gadgets en folders uitgedeeld.
  • Pneumoloog en tabakoloog van het Sint-Andriesziekenhuis Tielt houden een rookstopactie op de markt van Tielt op 31 mei waar ze iedereen zullen oproepen om te stoppen met roken, of niet te beginnen roken.
  • De gevangenis van Ieper haalde subsidies binnen voor een rookstopproject binnen de gevangenismuren, zowel naar gedetineerden als naar personeel. Een rookstopcursus vatte eerder deze maand al aan voor gedetineerden, maar op 31 mei wordt met de grote tamtam rookstop in de kijker gezet en ook personeel betrokken.
  • Beschut Wonen Ieper organiseert iets later dan 31 mei een ’24 uur niet roken’-actie en dit op 7 juni. Ze werken hiervoor samen met het Psychiatrisch Ziekenhuis en het PVT Het Tempelhof. Na een CO-meting maken deelnemers een wandeling doorheen de gebouwen van en op het domein van het Psychiatrisch Ziekenhuis. Onderweg worden ze langs alle kanten getriggerd rond tabak en rookstop, met filmpjes, gadgets, cartoons, wist-je-datjes, interactieve tools en getuigenissen van ex-rokers. Men werkt hiervoor nauw samen met twee tabakologen uit de regio. Na een succesvolle ‘24u niet roken’ kunnen zij genieten van een gezond ontbijt de volgende morgen. 
Doet of deed jouw organisatie rond deze Werelddag zonder Tabak ook inspanningen om meer rokers te motiveren tot rookstop? Maar staat die actie niet in de lijst? Laat het ons even weten via lien@logomiddenwvl.be.
 
 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen