Nieuwsbrief

Generatie Rookvrij is geboren

Op 28 januari 2019 vierden we in West-Vlaanderen de geboorte van “Generatie Rookvrij”. We deden dat in het Sint-Andriesziekenhuis in Tielt, samen met 10 andere ziekenhuizen. Want geen betere plaats om de aftrap te geven voor een eerste rookvrije generatie, dan in een ziekenhuis. De materniteit van een ziekenhuis is voor de meeste kinderen namelijk de eerste plaats waar ze verblijven.

Eerste rookvrije generatie

Generatie Rookvrij wil alle kinderen geboren vanaf 2019 rookvrij laten opgroeien. Het is een brede beweging van organisaties en burgers dat zoveel mogelijk plaatsen waar kinderen komen, rookvrij wil maken. Want zien roken, doet roken.

West-Vlaamse ziekenhuizen tonen het voorbeeld

Acht algemene ziekenhuizen uit West-Vlaanderen ondertekenden op 28 januari 2019 het charter van Generatie Rookvrij: AZ Sint-Lucas (Brugge), AZ West (Veurne), AZ Delta (Roeselare-Menen-Torhout), Sint-Andriesziekenhuis (Tielt), Sint-Jozefskliniek (Izegem), Jan Ypermanziekenhuis (Ieper), AZ Groeninge (Kortrijk) en O.L.V. Van Lourdes (Waregem). Ook 2 psychiatrische ziekenhuizen en 1 revalidatieziekenhuis doen alvast mee.

Met dit charter scharen ze zich achter de missie en visie van de Alliantie voor een Rookvrije Samenleving. Ze engageren zich om samen werk te maken van een eerste Generatie Rookvrij. Dat er niet meer gerookt wordt aan de ingang van een ziekenhuis, is voor vele ziekenhuizen al een eerste stap in de goede richting.

Ook Focus-WTV was van de partij:

Suze

Jana en Tom zijn de kersverse ouders van Suze. Zij kwam op 15 januari 2019 ter wereld. Suze is dus één van de eerste kinderen die deel zal uitmaken van die eerste rookvrije generatie. “Als leerkracht lichamelijke opvoeding vind ik gezond leven belangrijk en ook mijn dochter rookvrij laten opgroeien speelt daar een factor in”, zegt mama Jana. Suze en haar ouders zijn ambassadeurs voor de campagne in West-Vlaanderen en zullen regelmatig delen wat er op het levenspad van Suze komt.

Samen naar een rookvrije samenleving

Niet alleen ziekenhuizen dragen hun steentje bij aan een rookvrije samenleving. Na de materniteit zijn er nog plaatsen die op het levenspad van een kind komen: kinderdagverblijven, scholen, speelpleinen, sportterreinen, kinderboerderijen, pretparken ... Samen met hen willen we werk maken van een rookvrije samenleving. Voor Suze. Maar ook voor alle andere kinderen geboren vanaf 2019.

We ondersteunen onze partners hierbij en voorzien een overzicht van beschikbare tools, stappenplannen, voorbeeldbrieven, tips … om een rookvrije omgeving te creëren.

Meer info of actie ondernemen?

Neem contact op met Lien Vandenberghe (lien@logomiddenwvl.be of 051/23.17.43)
 

 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen