Nieuwsbrief

← Vorige

Bewegen Op Verwijzing

bewegen op verwijzingDagelijks bewegen. Soms denken we er te weinig tijd voor te hebben of is simpelweg de goesting er niet. Beperkte (financiële) kansen verhogen de drempel nog meer. Maar wat als je gezondheid eronder lijdt?

Dankzij het project ‘Bewegen Op Verwijzing’ (BOV) kunnen huisartsen binnenkort patiënten met een verhoogd gezondheidsrisico doorverwijzen naar de ‘BOV-coach’.

Bewegen Op Verwijzing vertrekt vanuit een lokaal intersectoraal netwerk. Op dit lokale niveau en in afstemming met verschillende sectoren is het belangrijk dat het laagdrempelige beweegaanbod in kaart wordt gebracht. Waar nodig wordt dit best ook aangevuld met een aanbod dat voldoet aan de noden van de doelgroep.

Voor wie?

Volwassenen met een verhoogd beïnvloedbaar gezondheidsrisico dat verminderd kan worden door voldoende te bewegen en minder langdurig te zitten

Wie kan de ‘Bewegen Op Verwijzing' lokaal organiseren? 

Lokale en regionale partners uit verschillende sectoren werken best samen: lokale besturen, huisartsenkring, gezondheids- en welzijnszorg, aanbieders van laagdrempelig beweegaanbod en organisaties die kwetsbare groepen bereiken

Waarom?

Meer bewegen en minder lang stilzitten is een manier om het risico op gezondheidsproblemen te verkleinen. Bovendien worden kwetsbare groepen op deze manier goed bereikt.

We zetten je op weg

Als Logo ondersteunen we de regionale BOV-netwerken bij de uitwerking van het project (zoektocht BOV-coach, inventariseren beweegaanbod, promotie voeren …) en coachen we de lokale besturen bij de uitwerking van BOV binnen hun lokaal gezondheidsbeleid.

In regio's waar 'Bewegen op Verwijzing' nog onvoldoende draagvlak heeft, kijken we om lokale en regionale partners te informeren en ondersteunen om extra draagvlak te creëren en adviseren we over de projectaanvraag.

Praktisch

Zorgregio Izegem en zorgregio Roeselare kregen in december 2016 de officiële goedkeuring om van start te gaan met 'Bewegen op Verwijzing'.

Op 1 september 2017 startte het project in zorgregio Roeselare; op 1 oktober 2017 in zorgregio Izegem. 

Partners die zich tot nu toe achter dit initiatief scharen:

  • Lokale besturen: Hooglede, Ingelmunster, Izegem, Kortemark, Ledegem, Lendelede, Lichtervelde, Moorslede, Roeselare en Staden.
  • Huisartsenkringen: HAK Midden-West-Vlaanderen en HAK Ingelmunster-Izegem-Lendelede
  • Kinékringen: Kiné Kring Regio Roeselare en Zelfstandige Kinesitherapeutenkring Izegem
  • Ziekenfondsen: CM Roeselare-Tielt, Bond Moyson West-Vlaanderen, Liberale Mutualiteit West-Vlaanderen
  • Welzijnsschakels West-Vlaanderen
  • SEL Centraal West-Vlaanderen
  • LMN Centraal West-Vlaanderen
  • Logo Midden-West-Vlaanderen

Lees meer over het project op www.bewegenopverwijzing.be

Meer weten of actie ondernemen?

Lien Vandenberghe
lien@logomiddenwvl.be
051/23.17.43

 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen